28 november kerstmarkt Kloosterlaan 6, 4772RA te LANGEWEG

 

 

Emmaus Oselya is gevestigd in Lviv (Oekraïne) en is in 2001 gestart als een van de eerste organisaties in Oekraïne die zich het lot van de dak- en thuislozen aantrekt. In 2003 is de woon-/werk-gemeenschap geopend en deze geeft nu onderdak aan zo’n 25 bewoners. Sinds 2010 is men volwaardig lid van Emmaus Internationaal.

Als Emmaus Haarzuilens, rond 2007 de eerste contacten met Emmaus Oselya legt is er al een woon-/werkgemeenschap met het traditionele Emmaus werk: ophalen, sorteren en verkopen van tweedehands goederen. Maar daarnaast is er ook al een Kofoed’s Sociaal Centrum waar dak- en thuislozen terecht kunnen voor een maaltijd, een douche en kleding. Verder verzorgt men er eenmaal in de week in het centrum van de stad een ‘soepbus’ – verstrekken van maaltijden aan dak- en thuislozen. In 2011 is het Social Hostel geopend, een uitstroom mogelijkheid voor bewoners van de woon-/werkgemeenschap, een opstap naar zelfstandig wonen (ook in Lviv zijn de huren hoog en is zelfstandige woonruimte niet direct beschikbaar). 

Op het gebied van hergebruik loopt Emmaus Oselya ook voorop. Naast de gebruikelijke ophaal van tweedehands goederen start men in 2013 met kledingcontainers, als eerste in Oekraïne. Inmiddels staan er 23 van deze containers verspreid over Lviv.

Hier start ook de vraag om ondersteuning. De kleding wordt nu gesorteerd is in een klein gebouw op een ouderwets industrieterreintje. Het gebouwtje heeft ongelijke vloeren, er is weinig licht, verwarming laat te wensen over en de voorraad kan met moeite naar een andere verdieping worden verplaatst. Al met al geen prettige werkomstandigheden. Met de hoeveelheid kleding die wordt ingezameld vraagt dat om een andere aanpak. Een nieuw kledingsorteercentrum zorgt voor betere werkomstandigheden en een betere verwerking van de kleding.

Er is met steun van Emmaus Internationaal/Emmaus Europa een stuk grond buiten de stad aangekocht. Er is een beginkapitaal voor de start van nieuwbouw. Maar niet voldoende. Gezien de jarenlange relatie van Emmaus Haarzuilens met Emmaus Oselya willen zij ons hard maken om de nieuwbouw mogelijk te maken. De ambitie is om € 150.000,-- in te zamelen. We hebben inmiddels de steun van Wilde Ganzen, zij verhogen iedere ingezamelde euro met vijftig cent. Emmaus Haarzuilens wil  € 80.000,-- bijdragen en andere Nederlandse Emmausgroepen gezamenlijk de overige € 20.000,--. Emmaus Langeweg schenkt de hele opbrengst van de kerstmarkt aan dit project.